Det som synes forteller ikke hennes sannhet

Digitalt stofftrykk med broderi og applikasjon

155 x 140 cm

Bomull, fløyel, silke, assortert garn, akrylmaling

(2018 – )

 

 

Tekstilet med digitalt stofftrykk viser deler av ett digitalt og ett polaroid fotografi tatt av fasaden til den tidligere sentralbygningen ved Blakstad sykehus i Asker. Trykket er tilført broderi og applikasjoner. En av applikasjonene er laget av en person nær meg, og hennes bidrag har en rettmessig plass i arbeidet.
En persons fasade og måte å te seg på, avgjør hvordan man blir dømt av andre. Et opphold på et psykiatrisk sykehus vil prege et menneske for resten av livet. Oppfattes man som annerledes, vil det være enkelt å bekrefte dette ved slik informasjon. Da vil ikke hensyn til personens andre kvaliteter kunne bety noe for holdninger eller fordommer.
Jeg oppsøkte institusjonen for å finne den type fasade jeg forbinder med slike fordommer. Kunnskap om hva som foregår bak fasaden ligger i den som har erfaringer fra innsiden. Det digitale fotografiet viser fasaden den dagen jeg var der, mens det polaroide jeg tok samtidig oppleves som et blikk inn i en annen tid. Et sammenfall av tiden.
Mange med psykiatriske plager har erfaring med legemiddelet Haldol (selv om det er mindre i bruk i dag). I Felleskatalogen er det oppført enkelte alvorlige bivirkninger for medisinen som for meg oppleves skremmende. Bivirkninger som hjerteproblemer, ukontrollerte kroppsbevegelser, kraftige allergiske reaksjoner og blodpropper. Jeg har applikert ”Haldol” på arbeidet som en påminnelse for de som tilføres konsekvenser utover sine opprinnelige plager.